Dulový kompót a lekvár

31.10.2015
in Category: Kulinárstvo, Záhrada
0 2597 3
Dulový kompót a lekvár

Dulový kompót a lekvár

Potrebujeme:

  • 2 kg očistenej duly
  • 1,40 kg cukor kryštálový
  • 2 dl vody

Postup:

1. Olúpanú dulu, zbavíme jadier, pokrájame na osminky a tie potom na kocky (asi 2 cm).

2. Dáme do hrnca podlejeme 2 dl vody a varíme cca 30 minút. Ovocie začne púšťať šťavu a bude sa pekne variť do sklovita, až sa začne rozvárať.

3. Vtedy prisypeme kryštálový cukor a varíme ďalej kým sa celý cukor nerozpustí.

a) Ak chceme kompót, tak takúto kašu s kúskami ovocia naložíme do fliaš a vysterilizujeme. Máme pripravenú ovocnú surovinu prípadne aj do bublaniny, závinov, buchiet,…

b) Ak chceme lekvár, kašu rozmixujeme ponorným mixérom, ochutnáme či nám vyhovuje sladkosť a ak áno, krátko privedieme do varu a ešte odparíme ak treba. Hustotu lekváru si regulujeme sami.

4. Naplníme, do čistých fliaš, dobre zaviečkujeme a ešte horúce otočíme hore dnom. Ráno potom prevrátime naspäť.

Dobrú chuť!

Niečo viacej o dulách:

Dula je menší opadavý strom a pochádza z teplých oblastí juhozápadnej Ázie. Duly sa bežne pestujú hlavne v teplých oblastiach strednej a južnej Európy, kde sú letá dostatočne dlhé a horúce, aby plody mohli dozrieť. U nás je ich pestovanie rozšírené hlavne v južnejších okresoch Slovenska. Môžete ich nájsť zasadené v starých záhradách alebo vinohradoch. Možno ich poznáte skôr pod ľudovými názvami ako gdula, guňa alebo bižalma. Duly ľudia pestovali zrejme ešte pred jabloňami a u starovekých grékov bola dula rituálnym darom na svadbách, ako symbol zdravia a plodnosti. Latinské rodové meno duly pochádza z jej gréckeho názvu kydónske jablko (kydonion malon) podľa starovekého krétskeho prístavu Kydonia.

Dula je príbuzná jabloní a hrušiek. Má rada teplé slnečné stanovište, pôdu bohatú na živiny a tiež dostatok vlahy. Jej pestovanie je pomerne nenáročné, pretože nezvykne trpieť žiadnymi chorobami ani škodcami. Dula kvitne až v druhej polovici mája, takže neskoré jarné mrazy ju zvyčajne nepoškodia. Mladé stromčeky začínajú rodiť veľmi rýchlo, prakticky už druhý rok po výsadbe. Plody majú v závislosti od kultivaru buď hruškovitý alebo jablkovitý tvar a za surova sú veľmi tvrdé a trpké. Duly jablkovitého tvaru sú považované za chutnejšie a majú jemnejšiu dužinu.

Plody sú najskôr zelené, až neskôr pri dozrievaní sa ich farba zmení na výrazne žltú. Dozreté plody sú pekné veľké, majú jemné plstnaté chĺpky a intenzívne voňajú. Duly oberáme na jeseň čo najneskôr, ale ešte pred príchodom prvých mrazov. V našich zemepisných šírkach je to spravidla koncom októbra alebo začiatkom novembra. V dobrej suchej pivnici alebo komore vydržia nepoškodené plody veľmi dlho. Dozreté plody sú veľmi aromatické a iste sa mnohí z nás pamätajú, ako ich naše babičky dávali do skríň medzi bielizeň ako prírodný deodorant a odpudzovač molí.

Duly sú výborným zdrojom vitamínu C a tiež ďalších nášmu zdraviu osožných látok (obsahujú sacharidy, najmä fruktózu, tiež ovocné kyseliny, pektíny, triesloviny, aromatické silice a minerálne látky ako draslík, vápnik, železo, meď, fosfor a zinok. Významný je hlavne obsah pektínu, vďaka ktorému sa duly pridávajú aj do džemov z iných druhov ovocia, ktoré obsahujú málo pektínu. Dula sa tiež odjakživa používala aj v ľudovej medicíne. Sušené plody sú výborné pri žalúdočných problémoch a tiež proti hnačke. Tepelne spracované plody sú vhodné na zlepšenie trávenia a upokojenie žalúdka. Majú mierne laxatívne účinky a obsahujú vlákninu, ktorá je prospešná pre črevá.

V Portugalsku toto ovocie nazývajú „marmelo“ a práve od neho je odvodený aj názov marmeláda. Plody dule sa najčastejšie využívajú na výrobu kompótov, džemov, želé, muštu, ale aj vína a destilátov.

Zdroj: varecha

, , , , , , , , , ,

Love art in yourself, and not yourself in art.

View my other posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *