Najlepšie marinády na grilovačku

19.08.2015
in Category: Kulinárstvo
0 1635 1
Najlepšie marinády na grilovačku

Najlepšie marinády na grilovačku

1. Najlepšia marináda na kuracie prsia

Potrebujeme:

  • (500 g kuracie prsia bez kože),
  • 50 ml olivového oleja,
  • 50 ml rastlinného oleja,
  • 100 ml Worchester,
  • 100 ml medu,
  • 100 ml 100% pomarančovej šťavy bez pridaného cukru,
  • štvrtina dobre umytého pomaranča a citróna aj so šupkou,
  • trochu čerstvých rukolových listov,
  • čerstvo pomleté čierne korenie,
  • soľ podľa uváženia

Postup:

Všetky ingrediencie zmixujeme ponorným mixérom a mäso marinujeme maximálne 10 hodín.

2. Zázvorová marináda na rôzne druhy mäsa

Potrebujeme:

  • 1 limetku,
  • čajovú lyžičku octu balsamico,
  • 50 g čerstvého zázvoru,
  • trochu sójovej omáčky,
  • drvený koriander,
  • soľ, korenie, olivový olej, med podľa chuti

Postup:

Koriander, sójovú omáčku, med a ocot balsamico zmiešame. Zázvor očistíme, nasekáme na menšie kúsky, z limety vytlačíme šťavu a všetko primiešame do zmesi spolu so soľou a korením. Pridáme olivový olej.

3. Jemne pikantná cibuľová marináda s čili

Potrebujeme:

  • 4 cibuľky (šalotky),
  • 2 čerstvé čili papričky,
  • 2 stonky rozmarínu,
  • 2 stonky petržlenovej vňate,
  • 250 ml olivového oleja,
  • šťavu z dvoch limetiek.

Postup:

Šalotku nakrájame na tenké kolieska, pridáme najemno nakrájané čili papričky a nasekané bylinky. Premiešame s olejom a limetkovou šťavou, mäso marinujeme dve hodiny.

4. Svieža mätovo-jogurtová marináda

Potrebujeme:

  • Šťavu z jedného citróna,
  • olivový olej,
  • čerstvé nasekané mätové lístky,
  • 100 ml bieleho jogurtu,
  • kryštálový cukor, soľ a korenie

Postup:

Všetky ingrediencie zmiešame a marinujeme.

(Každá marináda, ktorá obsahuje citrusovú šťavu, výrazne skracuje čas marinovania, lebo kyseliny samy osebe mäso „uvaria“.)

5. Najlepšia marináda na ryby

Potrebujeme:

  • 20 g soli,
  • 20 g celého čierneho korenia,
  • 10 g čerstvého kôpru,
  • 10 g petržlenovej vňate,
  • 50 ml olivového oleja

Postup:

Tip: Ak chcete grilovať mäso, kôpor a petržlen nahraďte rozmarínom a tymianom a pridajte horčicu.

6. Marináda na bravčovú krkovičku

Potrebujeme:

  • 1 PL sušenej anglickej
  • 5 PL oleja,
  • 2 PL medu,
  • 1 PL worcesterskej omáčky,
  • 1/2 čajovej lyžičky rímskej drvenej rasce,
  • 1 dl čierneho piva,
  • čerstvo pomleté čierne korenie

Postup:

Všetko dôkladne premiešame a mäso necháme v marináde 6 hodín odležať.

Nezabudnite ho najprv prudko opiecť a až potom pomaly grilovať!

Soľte až nakoniec hrubou morskou soľou!

 

Zdroj: casprezeny

, , , , , , , , , ,

Love art in yourself, and not yourself in art.

View my other posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *